Plagiaatcontrole in opkomst

 
Gepost op 16-11-2013 Door JJoep Bekeken 1497 keer

Plagiaatcontrole is steeds meer in opkomst. Sinds de jaren 90 en de opkomst van het internet steeg de toegankelijkheid van het aantal bronnen explosief. Hierdoor kon de wetenschap steeds makkelijker bronnen raadplegen en gebruiken. Waar je vroeger naar de bibliotheek moest gaan kun je voortaan vanachter je pc miljarden bronnen benaderen.


Een nadeel van de toenemende toegankelijkheid van bronnen is dat het eenvoudiger is geworden om plagiaat te plegen. Je kunt nu eenvoudig bronnen kopiëren zonder dat iemand het doorheeft. Dit betekent dat ook scholieren en studenten makkelijker plagiaat konden plegen.


Plagiaatcontrole software
Hier is echter verandering in gekomen. Steeds meer partijen bieden plagiaatcontrole software aan. Dit is software die het internet afstruint en checkt op plagiaat. Zodra er een overeenkomst wordt gevonden maakt het programma hier melding van. Inmiddels maken alle hogescholen en universiteiten in Nederland gebruik van plagiaatcontrole software voor het controleren van scripties op plagiaat. De hoogleraren en begeleiders hoeven dus niet langer meer een scriptie zelf te controleren. Dit werk neemt de plagiaatcontrole software uit handen.


Nieuw is dat tegenwoordig ook middelbare scholen gebruik maken van plagiaatcontrole software. Voor scholieren is het dus niet langer mogelijk om een boekverslag van samenvatting.com te downloaden en in te leveren. Een positieve ontwikkeling dat ervoor zorgt dat scholieren en studenten eerlijker bezig zijn en niet langer plagiaat plegen.


Voorlichting over plagiaatpreventie
Toch blijft het voor veel studenten en scholieren lastig om in te schatten wat nu wel of wat nu geen plagiaat is. Is het in je eigen woorden opschrijven van een bron plagiaat? Hoe moet ik omgaan met een bron op het internet? De antwoorden op dit soort vragen zijn vaak niet eenduidig. Goed voorlichting over plagiaatpreventie is dus een must.


Reacties op dit artikel