Snel en goed leren klaverjassen

 
Gepost op 30-10-2013 Door Pels Bekeken 2966 keer

Snel en goed leren klaverjassen
Klaverjassen is een kaartspel dat over het algemeen door vier personen gespeeld wordt. Je speelt altijd met een partner(maat) dus, twee tegen twee. Klaverjassen is daarom een erg leuk kaartspel om met familie of een paar vrienden te doen!
                                                             Een korte uitleg van het spel

  • Klaverjassen wordt gespeeld vanaf de 7 tot en met de aas dus, 2 tot en met 6 en de jokers doen niet mee.
  • Teams bepalen hiervoor kan het boeren worden toegepast. Pak hiervoor alle 32 kaarten en deel ze open naar de spelers toe en elke keer als er een boer valt ga je naar de volgende speler. De spelers met de rode boeren of zwarte boeren zitten bij elkaar in het team, uiteraard zijn hier meerdere manieren voor.
  • De troef wordt gekozen door middel van ''willekeurig'' of ''verplicht''. Bij willekeurig mag de persoon links van de deler het als eerst zeggen en mag hij passen. Zo gaat het de tafel rond. Als niemand een troef wil kiezen moet alsnog de speler links van de deler de troef kiezen. Bij verplicht moet de speler links van de deler de troef kiezen. Ook wel ''Utrechts''
  • Einde van het spel dit kan ook weer op meerdere manieren spreek van de te voren af wanneer het einde is. Normaliter wordt er een ''boompje'' gespeeld dit betekent tot en met 1600 punten, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 10 rondes te spelen.
  • Amsterdams of Rotterdams dit zijn de meest gespeelde varianten met klaverjassen. Het verschil zit hem in het feit dat, je bij Amsterdams niet hoeft in of over te troeven als de slag bij je maat ligt. Bij Rotterdams MOET je introeven als je je geen kleur kan bekennen of overtroeven als er al troef gespeeld is. Mits mogelijk natuurlijk.
                                             De punten telling van hetklaverjassen:
[th]
Troef
[/th]

[th]
Niet-troef
[/th]


Boer (jas)

20Aas

11Negen (nel)

14Tien

10Aas

11Heer

4Tien

10Vrouw

3Heer

4Boer

2Vrouw

3Negen

0Acht

0Acht

0Zeven

0Zeven

0

  • Er zijn 62 troef punten en 90 normale punten. De laatste slag is ook nog 1- punten waard dus er zijn in totaal 162 punten te halen per ronde. Plus de eventuele roem.

                                                           Roem:


Roem kan je krijgen op een aantalmanieren. Ik zal hieronder even een opsomming maken van de verschillende soorten roem.

  • 3 opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur = 20 roem.
  • 4 opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur = 50 roem.
  • Heer en de Vrouw van troef = 40 roem.
  • Heer, Vrouw plus de aas of de boer van troef = 50 roem.– Heer, Vrouw, Boer, Aas van troef = 70 roem.– 4 dezelfde kaarten, dus van vier 7's tot en met vier Azen = 100 roem– Pit = 100 roem. Een pit kan gespeeld worden door de partij die troef heeft gemaakt. Hiervoor moeten ze alle slagen gewonnen hebben.

Wil je het complete klaverjas spelleren met de volledige uitleg. klik dan op de link hieronder.

http://www.paypro.nl/producten/Leer_nu_klaverjassen/2363/36740


Reacties op dit artikel