CATEGORIEEN
- Auto en motor (20)
- Bedrijven (20)
- Communicatie (9)
- Computer (6)
- Erotiek (21)
- Financieel (22)
- Games (11)
- Gezondheid (51)
- Internet (37)
- Overige (28)
- Reizen (26)
- Schoonheid (7)
- Sport en hobby (13)
- Telecom (13)
- Televisie (2)
- Webmasters (13)
- Webshops (67)
- Woning (33)
- Zakelijk (18)
DE NIEUWSTE ARTIKELEN
ONZE PARTNERS
ECG - Korte blik op hartritmes
Wat is een ECG?
De afkorting ECG staat voor Elektro Cardio Gram, en wordt door leken ook wel een hartfilmpje genoemd. Die benaming is niet geheel correct, want bij een ECG wordt er geen filmpje gemaakt. Tijdens een ECG wordt de elektrische activiteit in het hart gemeten en omgezet naar bepaalde vormen op papier. Uit het ECG kan herleid worden op welke snelheid het hart functioneert, of er hartritmestoornissen zijn en of er mogelijk zuurstoftekort is binnen het hartweefsel.
Een ECG wordt uitgeprint op een papier met hokjes, kleine en grote hokjes. Een 'groot' hokje (vijf kleine hokjes), staat in principe voor 0,2 secondes. Omdat er in een groot hokje vijf kleine hokjes gaan, staat een klein hokje voor 0,04 secondes.
Een hartspiercel trekt samen door natrium-, calcium- en kaliumionen die door een celmembraan heen worden getransporteerd. Dit veroorzaakt een contractie en tevens een elektrische geleiding die zichtbaar is op het ECG.
Een normale pompslag van het hart wordt gekarakteriseerd door een bepaald complex die bestaat uit een P-top, QRS-complex en een T-top:
P-topDe p-top is het begin van de elektrische activiteit in het hart en vindt zijn oorsprong in de sinusknoop. De sinusknoop vuurt een elektrische impuls en de boezems van het hart trekken samen.
QRS-complex
De elektrische geleiding bereikt via de AV-knoop, bundel van HIS en purkinjevezels uiteindelijk de ventrikels die hierop reageren door samentrekking.
T-top
Dit is de rustfase van het hart. De hartspiercellen gaan weer terug naar hun oude staat.
Voor meer informatie hierover verwijs ik u naar
http://www.ecg-clopedia.nl/page7.html
Enkele ritmes kort uitgelegd:
1) Sinusritme
Er is sprake van een regulair ritme van tussen de 50 en de 90 slagen per minuut.
De complexen zijn duidelijk zichtbaar op het ECG en er is een duidelijke P-top te zien die wordt opgevolgd door een QRS-complex en wordt afgesloten met een T-top.
2) Atriumfibrilleren
De boezems trekken onsamenhangend en ongecontroleerd samen. Er zijn ofwel meerdere p-toppen te onderscheiden of er is geen duidelijke P-top te zien. Zo nu en dan wordt een P-top opgevolgd met een QRS-complex. Er is sprake van een irregulair ritme en afhankelijk van de ventrikelresponse varieert de snelheid tussen de 150 en 200 slagen per minuut.
Meer informatie:
http://www.ecg-clopedia.nl/page7.html