Atopisch eczeem - symptomen en oorzaken

 
Gepost op 20-03-2013 Door medical Bekeken 1174 keer

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een jeukende ontsteking
van de huid. Het is een langdurig (chronisch) aandoening die gepaard gaan met astma of hooikoorts.

Eczeem kan elk gebied van uw huid beïnvloeden, maar het komt meestal voor op de
armen en achter de knieën. Het heeft de neiging om periodiek te “pieken” om vervolgens te verdwijnen. De oorzaak van atopisch eczeem is onbekend,maar het kan het gevolg zijn vaneen combinatie van erfelijke aanleg voor de gevoelige huid en storingen in het immuunsysteem van het lichaam.

Zelfzorg maatregelen, zoals het vermijden van zeep of andereirriterende stoffen en het toepassen van crèmes of zalven, kan helpen de jeuk te verlichten. Raadpleeg uw arts als uw verschijnselen je afleiden van je dagelijkse routines of voorkomen dat u goed slaapt.


Symptomen van atopisch eczeem

Tekenen en symptomen van atopisch eczeem zijn onder andere:


     Roodbruine tot grijs gekleurde vlekken

     Jeuk, die ernstigkan zijn, vooral 's nachts
     Klein, bultjes,die vocht en korst lekken over wanneer gekrast
     Verdikte, gebarsten of schilferige huid
     Ruw, gevoelige huid bij krassen

Hoewel de eczeem overal kan voorkomen, zijn
handen en voeten de meest gebruikelijke plek, aan de voorkant van de bocht van de elleboog, achter de knieën, en op de enkels, polsen, gezicht, hals en decolleté. Atopisch eczeem kan ook voorkomen op de huid rond de ogen, met inbegrip van uw oogleden. Krabben kan leiden tot roodheid
en zwelling rond de ogen.

Atopisch eczeem begint meestal al in de kinderjaren vóór de leeftijd van5 en kan blijven bestaan ​​tot in de volwassenheid. Voor sommigen is deaandoening periodiek en dan zakt voor een tijd, zelfs tot enkele jaren. Jeuk kan ernstig zijn, en
krabben aan de uitslag kan het nog jeukender maken en zelfs tot een ontsteking leiden. Zodra de natuurlijke barrière van de huid verbroken wordt, kan de huid worden geïnfecteerd door bacteriën, in het bijzonder Staphylococcus aureus, die gewoonlijk leven op de huid. Het doorbreken van deze jeuk cyclus kan eenuitdaging zijn. Wanneer de eczeem zich tussen uw tenen manifesteert kan er sprake zijn van zwemmerseczeem. Zwemmerseczeem is eigenlijk een schimmelinfectie en geen echt eczeem.
[b]
Factoren die atopisch eczeem verergeren[/b]
De meeste mensen met atopisch eczeem hebben ook Staphylococcus aureus bacteriën op hun huid. De stafylokokken  vermenigvuldigen zich snel wanneer de huidbarrière verbroken wordt en vloeistofaanwezig is op de huid, waardoor symptomen verergeren, vooral bij jonge kinderen.


Reacties op dit artikel