Matras kopen: meer gewicht, meer hardheid

 
Gepost op 15-04-2013 Door webzo Bekeken 1173 keer

Een belangrijk criterium bij het kopen van een goed matrasis de hardheid. Hoewel veel consumenten tegenwoordig graag voor een ultrazacht matras gaan, zoals de Tempur Cloud, is het wel belangrijk om bij dejuiste zacht- of hardheid altijd rekening te houden met het lichaamsgewicht.


Om te bepalen welk gewicht bij welke hardheid past, is eenklein schema wellicht handig. Is het gewicht 60 kg of lager? Dan kun je kiezen voor een zacht matras. Dit is dus sowieso geschikt voor (kleinere) kinderen. Wie tussen de 60 en 100 kg weegt, kan een matras kopen waarbij dehardheid normaal of gemiddeld is.Wie boven de 100 kg weegt, kan beter direct voor een hardmatras kijken. Wie meer dan 125 kg weegt, doet er verstandig aan om een speciaalzaak te bezoeken, voor advies op maat. Vrij vertaald: hoe hoger het gewicht, hoe harder het matras dient te zijn. Dit heeft alles te maken met ventilatie, drukpunten en het optimaliseren van de lichamelijke ondersteuning.


Vooral dit laatste is belangrijk, want ’s nachts komenlichaam en geest tot rust. Goed slapen is dus van groot belang; het juiste matras bepaalt daarin het overgrote deel. Met hardheid hangt ook dikte samen. Aangenomen wordt dat een veilige en gezonde dikte 16 centimeter is. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het soort/type matras.

Wie hier allemaal goed opgelet heeft, heeft het juistematras binnen en kan zorgeloos gaan slapen. En hoewel ’s nachts het lichaam tot rust komt, ben je nog genoeg in beweging. De gemiddelde persoon ligt in acht verschillende houdingen; een onrustig persoon kan wel dertig keer per nacht van lichaamshouding wisselen.


Reacties op dit artikel