Bedplassen2

 
Gepost op 17-06-2013 Door Tim Kruger Bekeken 1405 keer

Bedplassen is een onaangename kwaal waar zowel kinderen als volwassen last van hebben.

In Nederland heeft 1 op de 10 kinderen last van bedplassen en bij volwassenen is dit 1 op de 100. Bedplassen is iets anders dan incontinentie waarbij men ook gedurende de dag last heeft van urineverlies.  Bij  bedplassen wordt men niet wakker wanneer men aandrang voelt om te plassen. De oorzaken hiervoor kunnen nogal uit een lopen. Echter de gevolgen zijn altijd gelijk, namelijk een nat bed. En dus ook het matras wordt nat. Het matras zal wel drogen maar de vieze lucht en de vlekken krijgt men niet zo gemakkelijk weg.

Wij adviseren aan ouders die op het punt staan voor hun kind een bed te kopen, om hierin een zorgmatras te plaatsen. Een zorgmatras is een matras waar geen vocht in kan trekken vanwege de waterdichte en urine bestendige matrashoes. Tevens is deze matrashoes wel ademend. Er kan dus lucht in en uit het matras. U kunt het matras gewoon opmaken zoals elk ander matras bijv. met een laken of een hoeslaken met elastiek.  Wanneer uw kind in bed heeft geplast verwijdert u alleen het natte hoeslaken, veegt even met een vochtige doek het matras schoon en trekt er een droog (hoes)laken overheen en uw kind kan weer rustig verder slapen.

Een zorgmatras biedt vele voordelen tegenover verscheidene incontinentiematerialen zoals een inco-matje, molton of een luier. Deze kunnen namelijk verschuiven of doorlekken of vergeten worden.  Daarbij komt dat u een kind, welk overdag zindelijk is beter niet met een luier laat slapen. Het kind zal het als makkelijk en prettig ervaren,  en dit draagt niet bij aan het verminderen van het bedplassen.

Oudere kinderen en volwassenen met deze kwaal plassen vaak minder frequent in bed. Wanneer er dan eens een ongelukje gebeurt zit u met een zorgmatras altijd goed. Hier kan immers nooit vocht intrekken vanwege de waterdichte en urinebestendige matrashoes.

Wat betreft het comfort zult u geen verschil merken met een gewoon matras.

Een zorgmatras voor kinderen vindt u hier

Indien u reeds een matras heeft en deze wil beschermen tegen bedplassen, dan vindt u hier een  waterdicht hoeslaken. Kreukt niet,kraakt niet, geen vouwen en verschuift niet.


Reacties op dit artikel