Anatomie van het hart

 
Gepost op 31-01-2013 Door Nathanael Bekeken 3979 keer

Anatomie van het hart
Het hart is een hollekrachtige spier (ongeveer ter grootte van een vuist) die dag in, dag uit  een hoeveelheid bloed laat circuleren in het lichaam. In rust is dat ongeveer vijf liter bloed per minuut, bij inspanning nog veel meer. Het hart bestaat uit twee zuigperspompen, de rechter harthelft en de linker harthelft. Zij stuwen aan de ene kant bloed weg (links), en zuigen het aan de andere kant juist weer aan (rechts). Hierdoor ontstaat een drukverschil dat het bloed door bloedvaten laat stromen, de circulatie. Elke harthelft bestaat zelf ook uit twee delen, het atrium (boezem) en het ventrikel (kamer). (Grégoire, Anatomie van de mens 2007).

Het hart ligt in het thorax (borstkas), direct achter het sternum (borstbeen) in het mediastinum. Dit is de ruimte tussen de longen waar het hart samen met de grote bloedvaten liggen. Het hart ligt enigszins gekanteld waarbij de punt van het hart wijst naar links. (Grégoire,Anatomie van de mens 2007).

De wand van het hart is opgebouwd uit verschillende lagen: het endocard, het myocard (de spierlaag van het hart). Rondom de hartspier zitten twee sereuze vliezen die samen het pericard (hartzakje) vormen. Het binnenste (viscerale) vlies hiervan zit vergroeid aan de oppervlakte van het hart en heet het epicard. Daarbuiten zit het buitenste (parietale) blad dat vergroeid zit aan weefsels die om het hart heen zitten.

Tussen de twee sereuze vliezen zit de pericardholte waarin pericardvocht zit, hetzij in een normale situatie slechts een klein beetje. (Grégoire, Anatomie van de mens 2007). De functie van het hartzakje is het beschermen van het hart en het de ruimte geven tot contractie en extractie.

De aderen die over het hart heen lopen voorzien het hart in zijn benodigde zuurstof en voedingsstoffen en voeren de afvalstoffen af. Zij worden coronairen genoemd, een ander woord voor coronaire is kransslagader. Er ontspringen twee kransslagaderen uit de grote lichaamsslagader(aorta), vlak boven de aortaklep. De linkerkransslagader is twee keer zo groot als de rechterkransslagader en splitst al vrijwel direct in twee grote takken. De Cx: omcirkelende zijtak LCA en de LAD (Left Anterioir Descending artery)
(A.J. Six, De cardiologie vereenvoudigd2003).


Reacties op dit artikel