Kriebelhoest

 
Gepost op 11-09-2013 Door jasonl Bekeken 889 keer

Kriebelhoest is voor vele van ons een vervelende hoest die meestal dagen aanblijft. De hoest is een bescherming door stoffen n de longen te voorkomen. Het is een natuurlijk beschermend proces. Echter is het erg hinderlijk! We maken onderscheid tussen kriebelhoest en vastzittende hoest. Daar waar bij kriebelhoest geen slijm word opgehoest is dit bij vastzittende hoest wel het geval.

Tips en middelen voor kriebelhoest verschillen dan ook voor de andere versies van ‘hoesten’. Dit wordt meestal ook duidelijk aangegeven.
In tegenstelling tot kriebelhoest is de oorzaak van vastzittende hoest vaak een infectie. Dit betreft dan in de ademhalingswegen. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn verkoudheid/griep. Virussen zijn dan overal verspreid die een infectie tot gevolg kan hebben.
Het slijm zit vast in zowel de keel als in de (lucht)wegen. Bij vastzittende hoest is dit ten sprake.

En juist het slijm is verantwoordelijk voor de (hoest) prikkelingen.  Het niet ophoesten van slijm betekent dat de prikkels er blijven. Hierdoor moet je alleen maar meer hoest en word het van kwaad tot erger. En in de nacht is het ook nog eens het ergst.

Er zijn behoorlijk wat middelen beschikbaar die de hoest verhelpen of in ieder geval zodanig verlichten dat je er weinig last van hebt. De meeste middeltjes dragen bij aan het verdunnen van de slijm. Daarnaast heeft het een rustig effect op de prikkelingen. Naast middelen hebben wij adviezen om het draaglijker te maken: veel water drinken, let op de luchtvochtigheid en zorg in bed dat je hoger met je hoofd komt te liggen.


Reacties op dit artikel