Hoe zijn wentelteefjes maken ontstaan?

 
Gepost op 13-10-2013 Door Stan Bekeken 1798 keer

Bijna iedereen heeft tijdens zijn jeugd weleens een wentelteefje gegeten. Maar hoe zijn wentelteefjes eigenlijk ontstaan? Ondanks dat we deze zoete maaltijd bijna allemaal wel eens gegeten hebben weet bijna niemand hier het antwoord op. Toch is het antwoord op het ontstaan van een wentelteefje echt Nederlands te noemen.


[i][b]Voedsel schaarste helpt bij het ontstaan van wentelteefjes maken

[/i]In Nederland hebben we in het verleden regelmatig een hongerwinter meegemaakt. De grootste was waarschijnlijk tijdens de tweede wereldoorlog. Door de schaarste van het eten was het natuurlijk verboden om oud eten weg te gooien. Als je bijna geen eten hebt dan wil je alles benutten om geen hongergevoel te krijgen. Zo kwamen de Nederlanders tot de ontdekking dat oud brood kon worden opgebakken. Door het brood op te bakken met restmiddelen ontstaat er een warm voedzaam gerecht. Het brood kan zo als nog worden gebruikt en doordat het de maag goed vult kan je er langer tegenaan. Je hebt niet het idee dat je brood eet, maar een echte warme maaltijd met wentelteefjes. [/size]

Wentelteefjes als lekkernij.

Tegenwoordig worden wentelteefjes niet meer gegeten vanwege de voedsel schaarste. We vinden het een lekkernij en bakken het vaak met vers brood. Als we wentelteefjes maken met vers brood bereiden dan laten we het wel iets langer in het mengsel liggen. Dit geeft een oud effect, waardoor je toch de authentieke wentelteefjes smaak krijgt. De naam wentelteefjes komt overigens van de manier waarop ze bereid worden. Het brood wordt steeds gewenteld om het gerecht aan beide kanten bruin te krijgen en niet aangebrand. In Amerika wordt het dan ook vaak turn around bitches genoemd, maar dit kan ook door de letterlijke vertaling van het woord wentelteefje komen.


Reacties op dit artikel