Informatie over een longembolie

 
Gepost op 11-03-2014 Door Nathanael Bekeken 890 keer

[b]Een longembolie is een potentieel levensgevaarlijke aandoening die invloed heeft op het opnemen van voldoende zuurstof. Er is bij een longembolie namelijk sprake van een blokkade in een belangrijke slagader van één of beide longen.

[/b]De ernst van een longembolie en de gevolgen ervan zijn zeer afhankelijk van de grootte van de blokkade. Als een stolsel een zeer grote slagader afsluit, dus vrij hoog in het slagaderstelsel dan zal dit grotere gevolgen hebben voor de zuurstofopname dan wanneer het stolsel lager in de long(en) zit. Algemene verschijnselen van een longembolie zijn ernstige kortademigheid, zuurstoftekort (uiterlijke kenmerken zijn blauw gelaat, koude vingers/tenen), pijn, angst, snelle hartfrequentie e.d.

Een longembolie wordt veelal veroorzaakt door een trombose die lager in het lichaam is ontstaan. Er is dan sprake van een diep-veneuze trombose (DVT), waarbij het stolsel doorschiet naar een longslagader. Aldaar zal het de bloeddoorstroming naar de longen belemmeren. Hierdoor wordt er minder bloed aangeboden aan de longen en kan er dus minder zuurstof worden opgenomen en minder koolzuurgas worden afgestaan (uitgewassen).


Reacties op dit artikel