CATEGORIEEN
- Auto en motor (20)
- Bedrijven (20)
- Communicatie (9)
- Computer (6)
- Erotiek (21)
- Financieel (22)
- Games (11)
- Gezondheid (51)
- Internet (37)
- Overige (28)
- Reizen (26)
- Schoonheid (7)
- Sport en hobby (13)
- Telecom (13)
- Televisie (2)
- Webmasters (13)
- Webshops (67)
- Woning (33)
- Zakelijk (18)
DE NIEUWSTE ARTIKELEN
ONZE PARTNERS
Nut van een total body scan?
TOTAL BODY SCAN
Anno 2012 is het steeds populairder om een total body scan te ondergaan.
Tegenwoordig kun je zonder tussenkomst van een huisarts of specialist een total body scan aanvragen. De kosten variëren, een simpele bloedonderzoek kost zo'n circa 150 euro terwijl een volledig onderzoek waaronder een MRI al gauw richting de 2000 euro gaat.
Total bodyscans worden louter in priveklinieken aangeboden en hoewel het bij de Nederlandse wet verboden is, wordt het ook in Nederland aangeboden. Tijdens een total body scan worden diverse onderdelen van het lichaam scherp onder de loep genomen. Je kunt onder andere een fietstest ondergaan om de functie van het hart te onderzoeken, daarnaast is het mogelijk om een rontgen-foto of zelfs inwendig onderzoek te krijgen.
De reden om een total bodyscan aan te vragen is voornamelijk ter geruststelling. Mensen voelen zich over het algemeen gezond en goed, maar willen toch voor de zekerheid een keer goed onderzocht worden.
Toch is niet iedereen overtuigd van een dergelijke total bodyscan. De meeste huisartsen, medisch specialisten en wetenschappers delen de mening dat de body scan veel kosten met zich meebrengt en onnodig onrust veroorzaakt bij de mensen die het ondergaan. Soms worden namelijk diagnoses gesteld of dingen gevonden die op dat moment niet voor klachten zorgen. Daarnaast is vrijwel altijd een kans dat er een verkeerde diagnose wordt gesteld.
Natuurlijk bestaat er een kans dat er bij een persoon iets wordt gevonden wat anders nooit zo vroeg ontdekt zou zijn en nog niet voor klachten zorgt. Voorbeelden hiervan zijn een aneurysma (verwijding van een belangrijk bloedvat) of een beginnende tumor.
De kans is helaas echter groter dat er iets wordt gevonden waar niets tegen te doen is of waarbij de behandeling zelfs schadelijk kan zijn.
Wat zijn de gevaren?
- Fout-positieve diagnose: Hiervan is sprake indien er een afwijking wordt gediagnosticeerd en deze diagnose na aanvullend onderzoek fout blijkt te zijn.
- Fout-negatieve diagnose: Een afwijking wordt onderschat of niet gezien en de persoon wordt ten onrechte gerustgesteld.
Conclusie
De full body scan heeft zoals geschetst dus enkele voordelen en enkele nadelen. Hoewel de geruststelling na een volledige goedkeuring groot is, dient als kanttekening te worden geplaatst dat deze goedkeuring van tijdelijke aard kan zijn.