Help, ik heb een infectie opgelopen!

 
Gepost op 10-12-2014 Door websticknl Bekeken 1268 keer

Een infectie wordt veroorzaakt door virussen,bacteriën of schimmels en kunnen op de verschillende plaats in en op het lichaam voorkomen. Door het toedoen van virussen, bacteriën en schimmels ontstaat er ontstekingen. Een ontsteking is eigenlijk een reactie van het lichaam op de virussen, bacteriën en schimmels. Meest voorkomende infectie is griep. Iedereen heeft weleens griep. Griep is een voorbeeld van een virus infectie. Andere voorbeelden van infectie zijn: luchtwegeninfectie, infecties op de huid (denk daarbij aan eczeem), longontsteking, blaasontsteking etc.
 

Wat kan men doen om infecties en ontstekingen te verhelpen?

Indien men last heeft van infecties en ontstekingen, dient men een arts te raadplegen. Na een uitvoerig onderzoek zal de arts een antibiotische geneesmiddel voorschrijven. Welk vorm het antibiotische geneesmiddel zal hebben, ligt aan de soort infectie die men heeft opgelopen. Een antibiotische middel kan in siroop vorm hebben, maar ook tablet of zalf vorm hebben. Indien u een schimmelinfectie op uw huid heeft, zal de arts in eerste instantie zijn voorkeur geven aan een zalf. Mocht het na verloop van tijd geen effect hebben, dan zal de arts overschakelen naar een tablet vorm, omdat een antibiotica in tablet vorm in het algemeen sterker is. Bij een infectie aan de luchtwegen kan er een antibiotische middel in siroop vorm gebruikt worden.

 

Watis antibiotica?

Antibiotica zijn geneesmiddelen die infecties bestrijden die door het toedoen van virussen, bacteriën en schimmels ontstaan. Aangezien sommige infecties zelfs dodelijk kunnen zijn, zijn antibiotische geneesmiddelen van levensbelang. Er zijn twee soorten antibiotische middelen. “Smalspectrum antibiotica” zijn antibiotische middelen die enkele effectief zijn op een soort virussen, bacteriën en schimmels. Hiernaast bestaan er ook "Breedspectrumantibiotica". Deze middelen zijn effectief op meerdere soorten virussen, bacteriën en schimmels. Men dient altijd een arts raad te plegen alvorens er tot gebruik van antibiotica wordt overgegaan.

 

Is elk antibiotisch middel geschikt voor iedereen?

Niet elk antibiotische middel is geschiktvoor iedereen. Daarom dient men altijd een arts raad te plegen voordat er antibiotische middel gebruikt gaat worden. Vooral zwangere vrouwen dienen heel voorzichtig te zijn met het gebruik van antibiotica, omdat de baby hier nadelig beïnvloed kan worden.

 

Wat zijn de bijwerkingen van antibiotische middelen?

Bijwerkingen kunnen per geneesmiddelverschillen. In de verpakking van elk geneesmiddel zit in prospectus welke met aandacht gelezen dient te worden. Hierin worden alle bijwerkingen nauwkeurig en uitvoerig uitgelegd. Indien men last heeft van bijwerkingen, kan men beter contact opnemen met de arts. Het kan zo zijn dat het geneesmiddel gewijzigd dient te worden. In dat geval zal de arts een ander middel voorschijven.

 

Kunnen antibiotische middelen in combinatie met andere geneesmiddelen gebruikt worden?

Ook dat verschilt per geneesmiddel. Daarom dient men de eventuele in gebruik zijnde medicijnen aan te geven bij een bezoek aan de arts. De arts kan dan een overweging maken welke antibiotische middel in combinatie met de al in gebruik zijnde medicijnen gebruikt kan worden. Men dient nauwkeurig de aanwijzen van de arts te volgen.

 

Zijn de infecties verholpen na het innemen van een paar antibiotica tabletten?

Men dient de kuur af te maken, ook al heeftmen na een aantal innames geen last meer heeft van de infectie. Indien de kuur niet afgemaakt wordt, bestaat de kans dat de infectie terug kan keren. Mocht het blijken na het afmaken van de kuur dat de medicijn niet voor de genezing heeft gezorgd, wordt er andere medicijnen voorgeschreven door de arts. De arts zal een uitvoerig uitleg geven over de verloop van de behandeling die men zal ondergaan.

 

Waarkan men antibiotische middelen verkrijgen?

Nadat men een recept heeft gekregen van dearts, kunnen de antibiotische middelen verkregen worden bij een reguliere apotheek. Indien de antibiotische middelen zonder recept verkregen kunnen worden, kunnen de antibiotische middelen ook bij een online-apotheek verkregen worden. De apotheker zal ook een en ander uitleggen over het gebruik, hoe de middelen bewaard dienen te worden etc. Houd hier rekening mee.

Er zijn verschillende vormen van infecties die met een antibiotische middelen verholpen kunnen worden. Echter, de ene ziekte kan sneller verholpen worden dan de ander. Meest hardnekkige infecties zoals een eczeem, kan heel lang duren en er kunnen tussentijds wijzigingen aan de medicatie plaats vinden. Veelal wordt de behandeling van zo’n hardnekkige infectie op de huid gestart met een antibiotische zalf die heel dun op de huid aangebracht dient te worden. Mocht het blijken na het nauwkeurig opvolgen van de aanwijzingen en na het afmaken van de kuur dat deze methode niet in een genezing resulteert, zal de arts andere medicijnen voorschrijven die sterker zijn.

Auteur: Martijn Assie


Reacties op dit artikel