Alvleesklier

 
Gepost op 03-03-2013 Door Johan30 Bekeken 840 keer

[font=Times New Roman] [font=Calibri]De alvleesklier is een orgaan in ons lichaam wat veel dingenregelt. Het heeft de kleur van zalm en is circa vijftien centimeter. Hij weegt ongeveer  80 gram en is feitelijk eengrote klier.

[font=Calibri]Men zegt vaak dat de alvleesklier een orgaan is die helptbij de spijsvertering en heeft twee werkingen die van groot belang zijn voor ons lichaam. De belangrijkste werking  ishet ontwikkelen van een agressieve materie die de voedselmoleculen kan laten verdwijnen uit ons lichaam. De tweede werking is het maken van hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat onze bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ook zorgen zij ervoor dat de bloedsuikerspiegel desnoods wordt aangepast zodat hij weer stabiel is.
[font=Calibri]De hormonen worden aangemaakt in de eilandjes vanLangerhans. En vanuit de eilandjes van Langerhans komen de hormonen in onze bloedbaan terecht. De hormonen die de eilandjes van Langerhans afscheiden zijn insuline en glucagon.

[font=Calibri]Als het hormoon insuline in ons bloed terecht komt zakt onzebloedsuikerspiegel. De moleculen in ons lijf nemen namelijk sneller de glucose op en gebruiken deze ook.
[font=Calibri]De alvleesklier werkt in ons lichaam nauw samen met watandere organen. Namelijk de lever en de galblaas. Samen zijn deze drie organen heel goed op elkaar ingesteld en zorgen zij voor het maken en afbreken van verschillende soorten stoffen.


Reacties op dit artikel