Opmars van kamerplanten

 
Gepost op 07-09-2013 Door JordyLopez Bekeken 782 keer

[font=Calibri]Kamerplanten zijn al jarenlang niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers. Zowel thuis als op het werk nemen kamerplanten een steeds prominentere plaats in binnen het interieur. Het aanbod hierin is de loop der jaren steeds uitgebreider geworden en men heeft tegenwoordig de keuze uit steeds meer exotische en nieuwe soorten. Er zijn diverse redenen aan te voeren waarom de kamerplant tegenwoordig nog verder zijn opmars maakt.

[font=Calibri Light]Luchtzuiverende
werking
[font=Calibri]Al vele jaren geleden deed de NASA onderzoek naar productie van zuurstof door planten ten behoeve van de astronauten tijdens de reizen door de ruimte. Bij deze testen bleek dat er veel schadelijke stoffen zitten in de lucht om ons heen als we binnen zijn. Stoffen die afkomstig zijn van de bouwmaterialen en kunststoffen in het gebouw, maar ook van elektrische apparatuur en transpiratie en ademhaling van de mensen zelf. Door deze schadelijke gassen, fijnstof en een lage luchtvochtigheid krijgen mensen klachten zoals branderige ogen, hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen in keel en neus. Belangrijk in de bestrijding van deze klachten is een goede ventilatie en zuivering van de lucht door planten. Bij het onderzoek bleek al dat een groot aantal soorten planten effectiefCO2 konden omzetten in zuurstof. Bovendien verlaagden ze het gehalte van schadelijke stoffen in de lucht sterk. Nadat deze planten enkele dagen in de testruimte stonden verdwenen de klachten van de proefpersonen vanzelf! Sinds deze testen doen organisaties als TNO en PPO (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) nu nog steeds onderzoek naar kamerplanten, die voor een gezonde en duurzame omgeving zorgen.

[font=Calibri Light]Decoratief
[font=Calibri]Steeds meer mensen ontdekken de krachtige invloeden vankamerplanten op de uitstraling van het interieur. Zowel op kantoor als thuis kan een mooie plant een echte eye-catcher zijn die de uitstraling van de ruimte een enorme boost geeft. Op deze manier kun je op een relatief eenvoudige en goedkope manier je interieur een totaal andere uitstraling geven, zonder dat je er al te veel inspanningen voor hoeft te doen. Het aanbod in verschillende soorten kamerplanten is met name de laatste jaren ook enorm breed geworden. Vroeger kon men alleen kiezen tussen de hedendaagse “klassiekers” zoals de Sanseveria en de Athurium, maar tegenwoordig is er een enorm aanbod aan tropische noviteiten en verschillende kruizingen. Dit komt mede door de verbeterde technologie bij de Nederlandse kwekerijen, waardoor deze zich steeds meer kunnen specialiseren in exotische soorten.

[font=Calibri Light]Planten vs. bloemen
[font=Calibri]Door de enorme variëteit aan verschillende soorten planten,wordt het ook steeds interessanter om een mooie bloeiende plant te kopen in plaats van een bos bloemen. Mooie bloeiende planten hebben dezelfde decoratieve werking voor dezelfde prijs, maar kenmerken zich door een veel langere levensduur en eenvoudigere verzorging. Ook door het steeds bredere aanbod van verschillende arrangementen met bijvoorbeeld orchideeën en Bromelia’s, is het tegenwoordig zeer interessant om te kiezen voor een mooie kamerplant als cadeau.

[font=Calibri Light]Bestelgemak
[font=Calibri]Zoals bij veel producten tegenwoordig, zijn kamerplanten nu ook volop online verkrijgbaar. Men hoeft tegenwoordig niet meer naar het tuincentrum of de bloemist om een plant uit te zoeken. Online bestellen geeft je het gemak van een totaal overzicht vanuit je luie stoel, waarop je rustig en gemakkelijk de ideale plant voor in je interieur kunt uitzoeken. Het vervoer van de plant van het tuincentrum richting de woonkamer kan een flinke opgave zijn, waarbij de plant niet altijd ongeschonden de plaats van bestemming bereikt. Het voordeel van online bestellen is ook dat de plant thuisbezorgd wordt in een veilige en beschermende verpakking. Dat scheelt weer een auto stofzuigen! Ook de prijs is vaak goedkoper, omdat webwinkels vaak lagere kosten hebben, waardoor ze dit kunnen doorberekenen in de prijs. Ook verzendkosten zijn in veel gevallen gratis.

[font=Calibri]Kortom, steeds meer mensen zien de positieve bijdrage van een mooie kamerplant. Door het steeds uitgebreidere aanbod, de positieve bijdrage aan de gezondheid, de duurzaamheid en het bestelgemak zal deze opmars zich nog wel even doorzetten.


Reacties op dit artikel