Zonnepanelen subsidie 2013

 
Gepost op 31-07-2013 Door mma2 Bekeken 755 keer

Er zijn verschillende ontwikkelingen gaande waardoor de populariteit van zonnepanelen in 2012 en 2013 enorm is toegenomen. Zo is de prijs van stroom gestegen en kost een kWh stroom gemiddeld 22 eurocent. De energiebelasting is in januari van 2013 verhoogt en heeft dit voor de meeste huishoudens geleid tot een hogere energienota. Daarnaast is er een prijzenoorlog gaande dat vooral door Chinese fabrikanten wordt aangewakkerd. Hierdoor zijn de prijzen van zonnepanelen in een korte tijd met zo een 80% gedaald. Een gemiddeld systeem van 12 zonnepanelen kost medio maart van 2013 zo een 6500 euro inclusief de montagekosten. Ook in 2013 geeft de Rijksoverheid subsidie op een zonnepanelen systeem. Door al deze ontwikkelingen wordt het steeds interessanter voor huiseigenaren om zonnepanelen aan te schaffen. Lees meer over de subsidieregeling voor zonnepanelen op Solarwijzer.

Echter vinden veel Europese fabrikanten deze prijzenoorlog oneerlijk en beschuldigen zij de Chinese fabrikanten van het dumpen van zonnepanelen op de Europese markt. De Europese Unie is een onderzoek gestart en het ziet er op het moment naar uit dat er in de zomer van 2013 een importheffing tot 65% op de prijs komt voor de meest bekende Chinese zonnepanelen. Hierdoor zal de prijs van een systeem licht stijgen, aangezien een systeem ook uit een omvormer, kabels en de montage bestaat. Op deze onderdelen wordt er echter geen importheffing geheven.

Verder zijn er door deze ontwikkelingen ook aan de aanbod kant grote veranderingen. Zo zijn er in korte tijd veel aanbieders van zonne-energie systemen bijgekomen en denken zij mee te kunnen profiteren van de groeiende vraag naar zonnepanelen. Een goede keuze maken bij de aanschaf van zonnepanelen is erg belangrijk omdat een systeem minimaal 20 jaar op het dak moet liggen. De prijs van een gemiddeld systeem bij betrouwbare leveranciers ligt nagenoeg gelijk en vinden steeds meer consumenten het belangrijk om ook de ervaringen, expertise en de service te vergelijken. Vanuit deze vraag is in februari van 2013 Solarwijzer opgezet om de consument neutrale informatie te bieden over zonnepanelen en de leveranciers daarvan.

Particulieren kunnen op Solarwijzer de klantenervaringen van bestaande klanten van zonnestroom leveranciers lezen. Hierdoor is direct te zien welke bedrijven klanttevredenheid en service belangrijk vinden.


Reacties op dit artikel