Burenoverlast, een maatschappelijk probleem

 
Gepost op 10-02-2013 Door Gerard Bekeken 2069 keer

Ruim dertig procent van de Nederlanders heeft te maken met burenoverlast. Het gaat daarbij vaak om geluidsoverlast, stankoverlast, vervuiling van de woonomgeving en in sommige gevallen zelfs om fysiek geweld en intimidatie.


Burenoverlast in Nederland
Nederland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa. Iedereen heeft zo ongeveer zijn eigen leefstijl. Zo houdt de ene persoon van muziek, en zal een ander het leuk vinden om veel huisdieren te hebben. Soms botsen deze leefstijlen en krijgt men te maken met burenoverlast. Hierbij kan sprake zijn van structurele overlast. Niemand zal het leuk vinden om doordeweeks 's nachts harde muziek van buren te horen wanneer hij 's ochtends vroeg weer fris moet zijn om naar het werk te gaan.

Soms ontstaat er een burenruzie als gevolg van burenoverlast. Daarbij kan een zaak escaleren. Regelmatig is in een krant te lezen dat een buurman zich niet kon inhouden en zijn buren met fysiek geweld heeft aangevallen. Daarom moet burenoverlast serieus worden genomen. De meeste meldingen van burenoverlast zijn van binnen de Randstad. Dit komt omdat de mensen daar enorm dicht op elkaar wonen en men dus sneller last van elkaar kan hebben.


Burenoverlast en de gezondheid
burenoverlast heeft een grote invloed op de gezondheid. In eerste instantie zullen omwonenden van overlastgevers zich niet meer kunnen ontspannen in hun eigen woning. Er is vaak ook het gevoel van onveiligheid. Buren die jarenlang klagen bij een verhuurder kunnen zich onbegrepen voelen. Vooral wanneer een verhuurder blijft zeggen dat de bewoners het onderling moeten oplossen. burenoverlast veroorzaakt onder andere stress, angsten, depressie, slapeloosheid en concentratieproblemen.


Stappen die u kunt ondernemen bij burenoverlast
Wanneer u burenoverlast ervaart is het in eerste instantie belangrijk dat u gaat praten met de veroorzaker van de overlast. Misschien heeft de persoon zelf niet door dat omwonenden last hebben van zijn of haar gedrag. Wanneer de buur van goede wil is, zal hij of zij rekening met u houden.

Haalt dit niets uit dan zult u afhankelijk van uw woonsituatie contact moeten opnemen met de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder. Bij een geluidsoverlast van buren in een huurwoning kunt u het formulier 'registratie overlast' aanvragen. Dit is een logboek waar u kunt noteren op welke tijdstippen u de burenoverlast ervaart. Daarbij noteert u ook de aard van de overlast. Is er sprake van muziek, geschreeuw, aanhoudend hondengeblaf op het nachtelijke uur?

Een Vereniging van Eigenaren kan via het reglement bepalen dat er na een bepaald tijdstip niet te veel lawaai gemaakt mag worden. Vaak hebben gemeenten hierover regels opgesteld in het APV. De politie kan een boete uitdelen of stereo-apparatuur in beslag nemen.


Maakt een huurder het wel erg bont? Wanneer een verhuurder teveel klachten van omwonenden krijgt, en politieconstateringen van overlast, dan kan de verhuurder het contract ontbinden via de rechter.


Reacties op dit artikel