Een eigen kantoorruimte of toch maar thuiswerken?

 
Gepost op 16-01-2013 Door Zzper Bekeken 967 keer

Als zzper zul je jezelf bij het begin van je bedrijf de vraag stellen of je de werkzaamheden vanaf je thuisadres verricht of dat je een kleine kantoorruimte gaat huren.
Het huren van een kleine kantoorruimte kost al snel 400 tot 600 euro per jaar. Thuis werken is goedkoper: de huur of hypotheek wordt toch al betaald. In uitzonderingssituaties kunnen de kosten voor het thuiskantoor afgetrokken worden. De Belastingdienst stelt hoge eisen. Er moet een aparte opgang zijn, met eigen sanitaire voorzieningen en er moet zeventig procent van de inkomsten in het thuiskantoor verdiend worden. Pas dan kan het gedeelte van de kosten dat samenhangt met het bedrijf als kosten afgetrokken worden. Het afsplitsen van kantoorruimte van de huidige woonruimte is mogelijk maar daar zijn veel kosten aan verbonden zoals het aanbrengen van een eigen ingang, sanitaire voorzieningen en een zelfstandige stroomvoorziening. Per gemeente is in een zogenaamde Huisvestingsverordening opgenomen of er een vergunning nodig is voor het splitsen van gebouwen met woonruimte.  Ook zal er contact opgenomen moeten worden met bijvoorbeeld Nuon voor de plaatsing van een tweede meterkast.

Uiteraard gelden deze genoemde regels enkel indien je de kosten van het thuiskantoor wilt aftrekken. De kosten voor de werkruimte in de woning zijn niet aftrekbaar van de belasting. Kosten en lasten in verband met werkruimte in een privéwoning zijn namelijk niet aftrekbaar. De meeste zzpers beginnen vanuit huis en werken vanaf de eettafel of keukentafel. Indien je niet met regelmaat klanten op bezoek hebt is dit natuurlijk een goede optie. Indien je dan toch persoonlijk contact met je klant wil kun je er altijd voor kiezen om zelfs langs de klant te gaan. Daarnaast hoeft er geen aparte verzekering aangesloten te worden omdat schade en/of diefstal al in de privé-inboedelverzekering opgenomen zijn.


Reacties op dit artikel