Sollicitatiebrief schrijven: de opbouw

 
Gepost op 30-09-2013 Door Koen Bekeken 1236 keer

Hoe begin je een sollicitatiebrief? Welke onderdelen moet de bevatten? Hoe sluit je een motivatiebrief af? Dit zijn logische vragen die je jezelf stelt als je begint met het schrijven van een sollicitatiebrief. In dit artikel geven we aan hoe de opbouw van een sollicitatiebrief er uit moet zien. Het is een advies: je bent vrij om de opbouw aan te passen indien jou dat een goed idee lijkt. Indien het je na het lezen van dit artikel niet lukt om een sollicitatiebrief te maken kun je je  door gespecialiseerde bureau's.


Begin van een sollicitatiebrief
Voordat je begint met het schrijven van de werkelijke brief, begin je met de adresgegevens. Deze plaats je bovenaan de brief. Als je voor veilig wilt gaan, kies je voor de linkerkant. Begin met je eigen adres, met daaronder het adres van het bedrijf waar je solliciteert. Onder de adresgegevens schrijf je een regel met je woonplaats, gevolgd door een komma en daarna de datum van het versturen van de brief, dus bijvoorbeeld: Tilburg, 30-09-2013. Deze regel wordt gevolgd door “Betreft: (onderwerp van de brief)”.


Kern van een sollicitatiebrief

  • Start de werkelijke brief met de aanhef: “Geachte heer/mevrouw”. Let erop dat als je weet aan wie je schrijft, je de naam noemt, bijvoorbeeld: “Geachte heer Janssen”.
  • Vertel in de opening van de brief naar welke functie je solliciteert en hoe je aan de sollicitatie gekomen bent. Dit kan in een paar regels.
  • Motiveer waarom jij graag bij het bedrijf wil werken. Wat vind je interessant aan het bedrijf? Welke van jouw interesses passen bij de functie?
  • Beargumenteer waarom het bedrijf jou graag zou willen als werknemer. Wat is jouw ervaring en welke vaardigheden heb je die aansluiten bij de functie? Overtuig de lezer van je geschiktheid.
  • Sluit je brief af met een paarzinnen waarin je zegt dat je graag op gesprek wilt komen om je sollicitatie verder toe te lichten.
Afsluiten van een sollicitatiebrief
Eindig je brief met “Met vriendelijke groet”of eventueel wat formeler met “Hoogachtend”. Laat een paar witregels open en plaats dan je handtekening met daaronder je naam. Laat weer een witregel vrij en schrijf: “Bijlage: Curriculum Vitae”.


Tips voor de opbouw van een sollicitatiebrief

  • Zorg voor een duidelijke structuur, met witregels op de juiste plekken.
  • Ga uit van een lengte van 1 A4. Een te lange brief is niet aantrekkelijk om te lezen.

Nog wat extra zekerheid nodig? Je kunt je sollicitatiebrief laten schrijven, in zowel Nederlands als Engels, door experts op dit gebied. [/size]


Reacties op dit artikel