Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

 
Gepost op 03-10-2013 Door bonque Bekeken 1283 keer

Inleiding

Een goede motivatiebrief kan het verschil zijn tussen op een stapel komen met 100 andere sollicitanten, of op een stapeltje komen met 10 tot 20 andere sollicitanten. Dat laatste stapeltje ligt vaak op het bureau van de recruiter of de werkgever en niet op een stapeltje met maar 1 bestemming, de prullenbak. Zij moeten door je motivatiebrief dusdanig nieuwsgierig zijn geworden, dat ze je in levende lijve willen ontmoeten. Een motivatiebrief is een manier om je voor te stellen, een manier om je kwaliteiten te laten doorschemeren en vooral een manier om de werkgever te triggeren. Een werkgever moet naar aanleiding van je motivatiebrief een gevoel hebben dat jij, en niet die 90 anderen, een aanwinst kan zijn voor zijn of haar bedrijf. In dit artikel zal ik, kort en overzichtelijk, enkele tips geven over het schrijven van een goede motivatiebrief. Een motivatie kan de doorslag geven om je wel of niet uit te nodigen. Wat doe je wel en wat doe je niet?

Doel van de brief

Je motivatiebrief is een aanvulling op jouw cv, hiermee verkoop je jezelf. Het doel is om de werkgever er van te overtuigen dat jouw kwaliteiten en capaciteiten een aanwinst zijn voor het bedrijf. Uiteindelijk dient het natuurlijk als trigger om meer over jou te weten te komen en jou dus uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Stijl

Het is mooi als jouw cv en motivatie een samenhangend geheel zijn door bijvoorbeeld dezelfde stijl aan te houden. Als je je
motivatiebrief en cv als aparte files meestuurt doe je dat door hetzelfde lettertype en soortgelijke lay-out te gebruiken.
Daarnaast moet de brief duidelijk zijn, makkelijk om te lezen voor iedereen, dus ook mensen zonder technische kennis en
relevante informatie bevatten. Vanzelfsprekend is jouw motivatiebrief in correct Frans en/of Nederlands geschreven. Als er een contactpersoon in de advertentie staat, maak je je brief persoonlijker door deze echt aan deze persoon te richten in plaats van een algemene aanhef te gebruiken.

Inhoud

Maak een volledige brief die de aandacht wekt, maar geen ellenlange brief. Beperk je dus tot zaken die voor deze baan relevant zijn. Een goede motivatiebrief is nooit langer dan één pagina. Het moet de interesse wekken van de werkgever, je kunt tijdens een sollicitatiegesprek in detail treden. In de eerste alinea vertel je waar je de vacature zag en wat je erin aanspreekt. Daarna maak je de koppeling tussen jou en de baan: hoe verhoudt de baan zich tot jouw cv, jouw arbeidsverleden en jouw opleiding? Wat kan je concreet betekenen voor het bedrijf en welke eigenschappen dragen hieraan bij. Geef hier ook concrete voorbeelden: wat voor SAP-implementaties heb je gedaan? Vergeet ook de afsluiting niet waarin je nogmaals je enthousiasme benadrukt en zegt dat je graag meer over jezelf en je cv vertelt in een persoonlijk gesprek.

Prestaties

Voorbeelden maken je cv concreter. Wat heb je in vorige banen bereikt? Met welke verschillende SAP modules heb je
gewerkt? Kun je customizen? Hoeveel jaar ervaring heb je daarmee? Hoeveel full cycle trajecten heb je meegemaakt? Welke projecten heb je gedaan en wat was hierin jouw rol?

Overtuigd maar niet arrogant

In een motivatiebrief wil jij jezelf promoten en een zo goed mogelijk beeld van jezelf neerzetten om te laten zien dat juist jij de geschikte kandidaat bent voor de vacature zonder arrogant over te komen. Blijf eerlijk en straight-to-the-point, maar benadruk zeker ook jouw prestaties en datgene dat jou uniek en geschikt maakt!

Meer nuttige sollicitatietips  en de laatste ict vacatures  vind je op Bonque.nl.


Reacties op dit artikel